K. A. Tucker: Čista divljina | by From Cover to Cover 09/04/2021

Prvi dio hvaljene trilogije “Wild” – “Čista divljina” usredotočio se na život dvadesetšestogodišnje Calle koja je sa svega dvije godine, zajedno s majkom doselila u Toronto. Većinu tih godina i ona, a i njena majka Susan, provele su sanjajući kako će muškarac kojeg su ostavile u bespućima Aljaske, doći po njih.

Callin otac preuzeo je obiteljski zrakoplovni posao koji uključuje isporuku zaliha, hrane i lijekova gradovima ruralnog dijela Aljaske, i nikada nije našao vremena, ili prilike, da ih posjeti. Telefonski razgovori su se prorijedili dok nisu napokon utihnuli pred neispunjenim obećanjima.

Calli i njenoj majci nije preostalo drugo nego da krenu dalje. Susan se udala za predivnog muškarca koji je njenoj djevojčici u svim aspektima zamijenio oca, a Calla je zauvijek odbacila nadu da će joj otac ikada biti više od nepresušnog izvora boli i razočaranja.

Kada je jedne večer nazove nepoznata žena s viješću da posjeti oca koji boluje od neizlječive bolesti, prije no što bude prekasno, Calla, kojoj se u međuvremenu život koji je poznavala u Torontu izmijenio iz temelja, odlučuje nakon dvadesetčetiri godine vratiti se u sredinu u kojoj je rođena, a koju je njen otac, uvijek iznova, odabrao umjesto nje i njene majke…

Ono što ju je dočekalo je naizgled hladna i surova Aljaska, a najveće iskušenje ipak će biti isprva arogantan, no vrlo privlačan suradnik njenog oca – pilot Jonah…

Iako je naglasak priče upravo na romansi između Calle i Jonaha, mene se više dojmila priča između nje i njenog oca, kao i Wrena i Susan – dvoje ljudi koje su životne prilike razdvojile, a koji se nikada nisu prestali voljeti.

Svidjela mi se realističnost likova, njihov prikaz sa svim njihovim vrlinama i manama, u kojima se vrlo lako, na ovaj ili onaj način, svatko od nas može prepoznati. Prikaz njihovih postupaka koji nikada nije crno-bijeli, odnosno, prikaz da svaka priča ima dva naličja, kao i osobni rast likova nešto je što ovu naizgled ljubavnu priču diže na višu razinu.

Divljina o kojoj Tucker piše može se shvatiti kao i divljina koju svatko od nas nosi u sebi tražeći svoje mjesto u svijetu. Neki od nas joj se bespogovorno prepuštaju, i oblikuju svoj život oko nje, dok drugi traže nešto više… Prekrasni opisi Aljaske, njenih krajolika, divljine koja ju krasi, kao i načina života na njoj, uz opis njenih stanovnika, jedan je od najdojmljivijih dijelova ove priče.

Uz zaista lijepu ljubavnu priču u kojoj ćete, sigurna sam, uživati, ovo je knjiga koja šalje i važnu poruku – svatko od nas ima pravo na vlastiti odabir života kakav želi. Možda se i ne slažemo s njime, no uvijek možemo biti podrška.

A katkada – to je i jedino što je potrebno. 🙂

From Cover to Cover – Čista divljina

Čista divljina

« Riley Sager: Dođi prije mraka | by Knjiški moljac
K. A. Tucker: Čista divljina | by Čitateljica »