Blog

Riley Sager: Preživjele | by Čitateljica

Preživjele počinje krvavim pohodom. Direktno u glavu bez puno okolišanja već na prvim stranicama autor nas odvodi u šumu, u Borovu kolibu koja je poprište krvavog pokolja. Quincy i njezini prijatelji družili su se i pijančevali u kolibi u kojoj je većina njih, zapravo svi udahnula svoj posljednji dah. Osim Quincy. Ona je jedina preživjela, uspjela pobjeći pomahnitalom ubojici iako je bila ranjena i domoći se slobode i tako postala jedna od fenomena nazvanih ”posljednja djevojka”, naziva koji su upravo za takve djevojke smislili novinari, a kasnije su ga svi prihvatili.

No Quincy je tek jedna od posljednjih djevojaka. Istu titulu nose i Lisa, koja je preživjela pokolj u sestrinstvu i Samantha koja je preživjela napad muškarca. Godinama su novinari željeli sve tri okupiti i napraviti savršen intervju s preživjelima i to je jedino uspjelo Oprah, no čak i taj intervju je otkazan u zadnji čas, tako da se njih tri nikad nisu našle u istoj prostoriji iako su znale jedna za drugu i bile u povremenom kontaktu. Mada da se pitalo Quincy ni to ne bi trebalo. Ona je događaj kompletno izbrisala iz svoje glave i ne sjeća se apsolutno ničega. Vrsta amnezije potaknuta traumom.

Godinama kasnije Quincy se Borove kolibe sjeti jako rijetko. Živi u gradu u stanu koji je kupila novcem od različitih izvansudskih nagodbi, ima svoj food blog, divnog dečka odvjetnika i jedinog prijatelja s kojim je u povremenom kontaktu, policajca Coppa koji ju je onog nesretnog dana našao na cesti kad je bježala od pokolja. On je jedina poveznica s tim traumatičnim događajem, ali sreću se povremeno, dva do tri puta godišnje, kako bi joj on prenio novosti. A upravo joj na zadnjem susretu donosi jednu od njih. Lisa je mrtva. I čini se da je počinila samoubojstvo.

Kako je moguće da je djevojka koja je preživjela pokolj nožem, upravo nož izabrala da se ubije? Lisina smrt je okidač koji je Quincy bio potreban da se pokuša sjetiti što se dogodilo prije toliko godina u onoj kolibi, no pravi šok doživjet će kad joj se na vratima pojavi Samantha. Djevojka koju nikad nije vidjela, a dijele istu sudbinu.

I dok se Quincy ničega ne sjeća, nas autor povremeno odvodi do Borove kolibe i prikazuje nam događaje koji su se zbili, dajući nam priliku da sami stvaramo zaključke i teorije. Pri tom nam dajući povremene tragove koji nas svi odreda odvode na krive zaključke. Jedini pravi nalazi se čvrsto zaključan u Quincynoj glavi i njega se zapravo treba bojati. Jer taj trag koji drži zaključan je još uvijek drži na životu. Kome zapravo može vjerovati? Nepredvidljivoj Samanthi? Policajcu Coopu? Dobrom dečku Jeffu? I može li uopće vjerovati sebi?

Četiristo stranica mi je na trenutke bilo previše, na trenutke premalo, ali na kraju je sve ispalo savršeno. Svi konci povezani i podrezani, sve objašnjeno. Riley Sager zaista je za ovu knjigu zaslužio da ju se naziva pravim trilerom. S velikim nestrpljenjem sam okretala stranice, čitala između redova ne bi li pokušala preteči autora, no nije mi uspjelo. Definitivno kraj kakav ne biste očekivali ni u najgoroj noćnoj mori. Kraj dostojan pravih trilera.

Jeziva, napeta i brutalno dobra pridjevi su kojom mogu opisati ovu knjigu. Želite li čitati nešto takvo, onda su Preživjele pravi izbor. Nepogrešiv, ako mogu reći. Samo je nemojte čitati prije spavanja kao ja, jer bi mogli imati noćne more 

Preživjele

 

Riley Sager: PreživjelePreživjele počinje krvavim pohodom. Direktno u glavu bez puno okolišanja već na prvim…

Gepostet von Čitateljica am Montag, 23. Juli 2018

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>