Autor mjeseca I NJEGOVI/NJEZINI BESTSELLERI

Jo Nesbø norveški pisac i glazbenik

Jo Nesbø norveški je pisac i glazbenik. Najpoznatiji je po kriminalističkim romanima o detektivu Harryju Holeu koji su mu donijeli brojne nagrade i svjetsku slavu. Pjevač je i tekstopisac norveškog pop-rock sastava Di Derre.

Jo Nesbø je rođen u Oslu, ali se njegova obitelj preselila u Molde kada je imao osam godina.Kao tinejdžer je igrao za prvoligaški nogometni klub Molde FK, ali je nakon ozljede ligamenata koljena morao odustati od nogometa.Prijavio se u vojsku i odslužio tri godine, a nakon toga se upisao na Norveško ekonomsko sveučilište (Norges Handelshøyskole) u Bergenu. Nakon diplome je radio kao neovisni novinar i burzovni mešetar.Danas živi i radi u Oslu.

Prvi u seriji romana o detektivu Harryju Holeu je roman Šišmiš (Flaggermusmannen) iz 1997. godine. Za taj je roman Nesbø dobio nagradu “Riverton” za najbolji norveški kriminalistički roman i nagradu “Stakleni ključ” za najbolji nordijski kriminalistički roman. Nakon ovih su uslijedile i brojne druge nagrade, od kojih je posljednja nagrada Peer Gynt “za međunarodni uspjeh i postavljanje Norveške na kartu svjetske literature”. Osim romana o Harryju Holeu, izdao je i pet romana za djecu u seriji o doktoru Proktoru, kao i nekoliko samostalnih romana i zbirki kratkih priča. Prema romanima Lovci na glave i Snjegović snimljeni su i filmovi.

Pretplatite se na newsletter Fokusa i prvi doznajte novitete o knjigama koje osvajaju top liste i srca čitatelja diljem svijeta

Pretplatite se na newsletter Fokusa
OK
This is default text for notification bar