Blog

Fredrik Backman: Čovjek zvan Ove | by Čarobni svijet knjiga

Ove je bio tek dječak kada mu je majka umrla, oca je izgubio u šesnaestoj godini i kako bi otplatio očevu plaču odustao je od škole prvo privremeno, a onda i trajno. Nastavio je raditi i jednoga dana upoznao je ženu zbog koje se vjerojatno po prvi puta u životu i nasmiješio. Ona je kaže bila boja u njegovom crno bijelom svijetu dugi niz godina, a sada je izgubio i nju. Sa pedeset i nešto godina ostao je sam, ogorčen i ljutit na cijeli svijet. Živi u susjedstvu koje raste iz dana u dan, ali Oveu se to ne sviđa. Ne sviđaju mu se ni novi susjedi koji ne znaju parkirati u rikverc, ni njihova musava djeca, ne sviđa mu se što mu psi pišaju po pločniku ispred kuće ni što svi oni ljudi koji recikliraju rade to potpuno krivo.

Oveu smeta puno stvari jer smatra da se nekada bolje živjelo, da su nekada principi bili važni, a sada je svijet postao vrlo neuredno mjesto sa vrlo nesposobnim ljudima. Ove je kao što ste i mogli pretpostaviti prava noćna mora za susjede jer drži cijelo susjedstvo na oku, sve ih provjerava, svima bilježi greške, svima radi pritisak i sve ih prikuplja na red. Drzak je, inatljiv i jako uporan. Ukratko, on nikoga ne voli, a ni okolina nije baš luda za njim.

Ali on zapravo pati, žali što više nema njegove voljene, što sada sam započinje razgovore, a prije je to uvijek činila ona, ne zna kako živjeti sam i strašno mu supruga nedostaje. Ali vjeruje u principe, vjeruje u pravdu i vjeruje kako će si već sutra ujutro skončati život. Ali, čini se kako ni oduzimanje života nije baš lako izvesti. Planove uvijek ima, ali isto tako, uvijek mu nešto te planove poremeti pa kaže kako se u današnje vrijeme nije moguće u miru čak ni ubiti.

Uz sve to Oveu je nedostajala činjenica da stvari više nisu iste. Teško je shvaćao moderan svijet, a još teže ga je prihvaćao i kada malo bolje sagledamo cijelu priču dobijemo jednog, da ne povjerujete, divnog čovjeka velikog srca koji voli pomagati i voli biti dijelom svijete koji ga okružuje, samo što mi je teško sve to pojmiti i ne zna kako da pravilno funkcionira bez svoje supruge. Stoga joj se često pokušava pridružiti, ali svaki ga puta netko omote u njegovom naumu.

Priča je koliko sarkastična i smiješna, toliko i dirljiva te nam daje toplinu oko srca i upoznajemo jednog čovjeka kojeg život nije mazio, a koji je usprkos svemu ipak uspio provoditi svoj inat i svoje principe. I priča je to o tuzi i gubitku voljenih osoba, o stvaranju novog života dok se drugi polako gasi i kada doista život prestaje, je li to onda kada nas voljeni napuste ili kada nas život napusti. Ovo je priča uz koju ćete se i smijati i plakati, uz koju ćete shvatiti važnost i zajednice i pojedinca.
Volim ovakve romane koji daju realnu životnu priču, koji prikazuju strah i odvažnost u svakoj rečenici i koji znaju dirnuti u srce.

Recenziju napisala Sandra Avar

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>