FOKUS DOVODI NESBØA U ZAGREB, ZADAR I SPLIT

Planetarno popularni pisac trilera Jo Nesbø stiže u dugo iščekivani posjet Hrvatskoj, gdje će boraviti od 8. do 11. svibnja. Nesbø dolazi u sklopu svjetske promocije novog romana Macbeth, koji kod nas izlazi isti dan kada i u svijetu. Roman je pisan po motivima klasika svjetske književnosti Williama Shakespearea.

Jo Nesbø ima posebnu vezu s Hrvatskom; malo je poznato da je radnju jednog od svojih prvih romana smjestio u Zagreb te da su ga, kao strastvenog penjača, očarali naši gorski masivi.

Stoga nimalo ne čudi što se taj norveški pisac,  tvorac Harryja Holea – briljantnog i ćudljivog, porocima sklonog policajca – izuzetno raduje dolasku u Hrvatsku.

A za sve one koji su nestrpljivi doznati gdje i kada mogu vidjeti i čuti spisateljsku zvijezdu čiji su romani prevedeni na 50 jezika i prodani u više od 40 milijuna primjeraka, objavljujemo službeni raspored njegova boravka u Hrvatskoj:

9. svibnja ZAGREB

10.00 sati – Gradsko dramsko kazalište “GAVELLA” – Frankopanska 10, Zagreb

– promocija trilera Macbeth, suvremene verzije drame Williama Shakespearea; moderatorica: Bojana Gregorić Vejzović

Druženje u Kulturnom centru Mesnička s tridesetak najvjernijih obožavatelja

10. svibnja ZADAR

18.00 sati – Gradska knjižnica Zadar – Ulica Stjepana Radića 11, Zadar

– promocija Macbetha; moderatorica: Ana Marušić 

11. svibnja SPLIT

10 sati – Sportski centar “Gripe” – Mediteranski festival knjige – Osječka 11, Split

– promocija Macbetha; moderator: Kruno Lokotar; predstavljač Srećko Jurišić

Macbeth Joa Nesbøa suvremena je verzija krvave drame Williama Shakespearea iz 1606. godine. Norveški pisac, kojeg još nazivaju kraljem trilera, Shakespeareove se drame prihvatio u sklopu projekta Hogarth Shakespeare osmišljenom u povodu 400. obljetnice smrti velikoga engleskoga pisca u kojem je osam suvremenih autora – uz Nesbøa i Margaret Atwood, Gillian Flynn, Tracy Chevalier, Jeanette Winterson, Howard Jacobson, Anne Tyler i Edward St. Aubyn – preradilo velika djela Williama Shakespearea.

Svoju verziju Macbetha Nesbø smješta u neimenovani lučki grad na početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. U tom propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s narko-bandama i dugogodišnjom korupcijom koja je tijekom desetljeća službe njegova prethodnika policiji posve vezala ruke.

Duncan se nastoji okružiti dokazano nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narko-mafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu. Na tom putu neprestano raste broj onih koje treba ukloniti.

Surov, mračan, uzbudljiv i na trenutke potresan, Nesbøov roman iznova problematizira temu vječne borbe za moć i cijene koju je čovjek za nju spreman platiti. Pritom autor majstorski plete priču vješto se referirajući na Shakespeareov klasik.

Jo Nesbø jedan je od najvećih svjetskih pisaca trilera. Romani su mu prevedeni u 50 zemalja i prodani u više od 40 milijuna primjeraka.

Prije nego što se prihvatio pisanja, Nesbø je bio perspektivni nogometaš norveškoga prvoligaša Moldea. Međutim, snovi o nastavku profesionalne nogometne karijere u Tottenhamu razbili su se u piščevoj osamnaestoj godini, kada je teško ozlijedio križne ligamente koljena.

Potom je, nakon tri godine provedene u vojsci, krenuo na studij ekonomije i osnovao bend Di Derre. Iako je bend uskoro u Norveškoj postao vrlo popularan, Nesbø je paralelno radio kao burzovni mešetar i financijski analitičar. Na ideju za svoj prvi roman Šišmiš došao je kad ga je jedna izdavačka kuća pozvala da napiše knjigu o turneji s bendom.

Nakon Šišmiša, Žohara, Crvendaća, Nemeze, Đavolje zvijezde, Spasitelja, Snjegovića, Leoparda, Fantoma, Policije i Žeđi – kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole – te Sina, Ponoćnog sunca, Krvi na snijegu i Lovaca na glave, najnoviji Nesbøov roman Macbeth posveta je velikanu svjetske književnosti Williamu Shakespeareu.

e-mail: webshop@fokusnahit.com

 

Fokus komunikacije d.o.o. za izdavaštvo

Trnjanska 105, 10 000 Zagreb