K. A. Tucker: Čista divljina | by Books&Sweets 23/04/2021

K.A. Tucker autorica je međunarodno popularnih romana kao što su Ten tiny breathsBurying water i Čista divljina. Njezine su knjige objavljene u nacionalnim publikacijama, uključujući USA Today, Globe & Mail, Suspense Magazine, Publisher’s Weekly, Oprah Mag i First for Women. Nominirana je za nagradu Goodreads Choice Award za najbolji ljubavni roman u 2013. za Ten tiny breaths i najbolju romansu u 2018. za Čistu divljinu. K.A. Tucker trenutno boravi u gradiću pored Toronta. Moj prvi susret s ovom autoricom je bio upravo s romanom Čista divljina koji sam pročitala prošle godine i od tada ne prestajem pričati o njemu, preporučujem ga svima stalno i bila sam oduševljena kad su nam iz Fokusa najavili prijevod na hrvatski.

”Ironično je da mi je, čim sam se vratila u gradsku vrevu za kojom sam čeznula, počeo nedostajati jednostavan mir i spokojna tišina koju sam netom napustila.”

Ova knjiga je sve ono što sam očekivala da će biti dok sam čitala ushićene recenzije drugih čitatelja i mogu reći da je hype potpuno opravdan. Najbolja pročitana u prošloj godini i ništa ju nije moglo skinuti s trona. K.A. Tucker divno piše, ima sposobnost složiti predivne dijaloge između likova, a oni sami su posebni i jako lako se s njima povezati. Osim što sadrži najljepšu i najsporiju ljubavnu priču o neprijateljima u povijesti ljubavnih priča, Čista divljina je zapravo složena priča o obiteljskim vezama, domu, predivnoj Aljasci i disanju punim plućima. A likovi su predivni, Calla i Jonah kojeg moram posebno spomenuti, uff… svaka sljedeća rečenica je potencijalni spojler pa ću stati. 😛 Garantiram vam da ćete se blesavo smijuljiti tijekom čitanja ovog romana, a možda čak i zaplakati, ja jesam.

”Već dvadeset minuta stojim pod mlazom vruće vode, ošamućena, i još uvijek u njoj ne nalazim ni utjehu ni toplinu. Osjećam samo peckanje brojnih žuljeva na peti i prstima. Od bolnice u Bangoru do tatine kuće ima barem deset kilometara i sve sam ih pretrčala u gumenim čizmama.”

Calla Fletcher imala je dvije godine kada ju je majka odvela i pobjegla iz aljaške divljine, nije se mogla nositi se s izolacijom ruralnog načina života, a pritom je iza sebe ostavila Callinog oca Wrena Fletchera. Calla se nikad nije osvrnula i nije uspostavila nikakav poseban odnos s ocem. No kad joj otac pruži ruku pomirenja kako bi je usput obavijestio da su mu dani odbrojani, Calla zna da je vrijeme za dugo putovanje natrag u zabačeni grad u kojem je rođena. Njihova priča je teška i tužna, a Calla kao i Wren moraju pronaći zajednički jezik, oprostiti i ponovo vjerovati jedno drugom. U tome će im pomoći jedan zgodni pilot imena Jonah i draga obiteljska prijateljica Agnes.

Dijalozi su smiješni, iskreni i iskaču sa stranica ovog romana. Priča je dirljiva, zabavna i predivna. Nema niti jedne stvari koju bi izdvojila da mi se nije svidjela. Autorica je predivnu ideju lijepo utkala u priču i ostavila poruku koja je važna za sve. Volite, oprostite i cijenite svoju obitelj. A odmah ću vam napomenuti da nastavak stiže na jesen i znam da ćete ga jedva dočekati nakon što ste pročitali Čistu divljinu.

Čista divljina – K.A. Tucker

Čista divljina

« Fredrik Backman: Tjeskobni ljudi | by Učiteljica čita
Riley Sager: Dođi prije mraka | by Svijet jednog knjigoljupca »