Blog

Riley Sager: Preživjele | by Bookworm Maja

Preživjeti- kako je to velika riječ. Posebno velika kada netko preživi masakr. Kada te osobe ostaju jedine žive. No, što njihov život postaje?

Quincy je poznata blogerica koja uživa u velikom gradu, savršenom stanu, divnom muškarcu i finoj hrani. No Quincy nije samo to. Quincy je Preživjela. Iza nje su duge godine terapija i lijekova za smirenje, izgubljeno pamćenje na događaj koji ju je učinio jedinom živom iz stravičnog i krvavog masakra.

Quincy se poveže sa još jednom Preživjelom iz drugog masakra, Lisom. Lisa joj pomogne u godinama nakon preživljavanja, a potom biva pronađena mrtva, prerezanih zapešća.
Preživjele se opet nađu u centru zbivanja, a treća, odnosno prva u nizu od preživjelih- Samantha se pojavljuje nakon godina nestanka.

Sam je neobična i njezine su namjere upitne, no kada se dozna da Lisa nije počinila suicid već je ubijena, Quincy i Sam se udružuju protiv novinara, svih zlobnika i vanjskog svijeta.
Što se skriva uistinu u njima?
Koje granice čovjek sam sebi zadaje?
Postoji li zaista neki unutarnji podsvjesni glas? Kako se izboriti s njim?
Tko su pravi prijatelji?

Susrela sam se sa Riley Sager u knjizi “Zadnje što sam vam lagala” i osvojio me svojim uvjerljivim i katarzičnim stilom pisanja. Svojom sposobnošću da u čitatelju izaziva strahopoštovanje što drži u ruci knjigu poput te.

I onda od fokusovaca dobijem “Preživjele”. I opet ostanem osupnuta njegovim stilom pisanja i impresionirana njegovom moći slikovitog opisivanja- toliko da sam mogla svaku sitnicu zamisliti pred očima. Sager je očito majstor hororaca i njegova karakterizacija likova je zadivljujuća.

Poprilično se trudi prikazati psihološku i emocionalnu stranu žrtava i preživjelih. Činjenicu da nakon čina, kao što je masakr- nitko ne može ostati ista osoba. U tim kolibama i motelima, osim ubijenih, umire i djelić preživjelih.

Činjenica je da živimo u svijetu u kojem ljudski život malo vrijedi. Usprkos licemjernom busanju u prsa i uzvikivanju parola o važnosti života, svi smo samo marionete onih koji nama vladaju. Neki od nas smo podjarmljeni vlasti, neki ljudima koji nas okružuju, a neki samima sebi i svojoj emocionalnoj rastrojenosti.

Sager nas na vrlo težak i jezivo krvav način dovodi do tog zaključka. Svijet je velik, mi smo mali, a ljudi su u naravi okrutna bića.

Knjiga je izvanserijski pisana i definitivno ju svrstavam u najbolje knjige ikad pročitane. Inteligentno, dubinski i pažljivo napisano. Završetak totalno neočekivan.
Jezivo i nasilno, kao da tonete, ali još uvijek uspijevate držati glavu iznad vode.

Ocjena 5/5.

Riley Sager- Preživjele

Preživjele

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>